In de praktijk van professionele dienstverleners zien wij dat de meeste bedrijven in een soort spagaat verkeren, waarbij zij korte termijn resultaten moeten laten zien en tevens zich beseffen dat er nieuwe vormen dienstverlening noodzakelijk zijn, gezien de vele veranderingen die er plaats vinden. Investeren in die nieuwe dienstverlening gaat ten koste van het korte termijn resultaat. Een dilemma waar je veel over kunt zeggen, maar als je in de bestuurders positie zit wat doe je dan. Een vraagstuk dat niet uniek is voor het bedrijfsleven, er zijn net zoveel voorbeelden te benoemen die op de overheid betrekking hebben.
Wat is het probleem?
In onze praktijk zien wij bijvoorbeeld dat grote verzekeraars weten dat de context van de arbeidsmarkt veranderd is, maar dat de gehele bedrijfsvoering nog gebaseerd is op een oud stelsel, dat nog maar partieel actueel is (daar waar de klassieke op collectiviteit gebaseerde producten). Maar het aanbieden van nieuwe producten die zouden passen in de nieuwe context is een zeer onzeker traject. Ook bij zakelijke dienstverleners zien wij dit dilemma, de klant vraagt nieuwe vormen van dienstverlening, maar zij passen niet in het traditionele verdienconcept en het gevolg is dat er vele miscalculaties plaats vinden. Bijvoorbeeld de klassieke grote juristen kantoren verdienden in het verleden veel aan overnames en dan in het bijzonder in het omzetten van allerlei contracten, nu wordt dat gedaan door HBO-achtige kantoren.
Wat wij nu zien is de behoefte aan ondersteuning om uit de spagaat te komen, waarbij primair de behoefte is aan nieuwe producten die voldoen aan de behoefte van de gebruiker (soms samen met hen gemaakt) en passen in deze tijd. Absolute noodzaak in deze ontwikkeling is redelijke zekerheid over het product. Dus een voorfase die veel zekerheid geeft in de vorm van participatie van gebruikers, maar ook de toets der kritiek kan doorstaan van de gevestigde instituties, zoals fiscus, sociale verzekeringsinstanties of in de zakelijke dienstverlening aan de wensen van klanten. Er zijn al veel initiatieven die een antwoord willen geven op dit vraagstuk. Wat wij zien is dat er veel gepraat wordt, dat er veel goede wil is, maar dat het ontbreekt aan de competentie om een snelle “time to market” te realiseren.